---
Zoeken in Stadsdeel Centrum
Pad tot huidige pagina

Stevige aanpak illegale hotels in stadsdeel Centrum

10 juli 2013

In het kort

Illegale hotels in woningen vormen een steeds groter probleem dat zich met name in het centrum van Amsterdam afspeelt. Vanaf deze maand gaat een combiteam toezichthouders van stadsdeel Centrum en de dienst Wonen, Zorg en Samenleven (WZS) intensief samenwerken in de aanpak van illegale hotels.

Op deze pagina - Stevige aanpak illegale hotels in stadsdeel Centrum


Vanaf deze maand gaat een combiteam toezichthouders van stadsdeel Centrum en de dienst Wonen, Zorg en Samenleven (WZS) intensief samenwerken in de aanpak van illegale hotels. De samenwerking moet leiden tot een stevige aanpak van hotelmatige verhuur van woningen.

In november 2012 is stadsdeel centrum al met de aanpak gestart. Negen woningen die gebruikt werden als illegaal hotel zijn wegens brandonveiligheid direct gesloten. 23 panden zijn nog in nader onderzoek.

Overlast en brandonveiligheid

Illegale hotels in woningen vormen een steeds groter probleem dat zich met name in het centrum van Amsterdam afspeelt. Er is vaak sprake van brandonveiligheid en overlast in de buurt.

Daarnaast worden te veel woningen onttrokken aan de toch al krappe woningvoorraad.

Het gebruik van woningen als illegaal hotel heeft dan ook een grote impact op de stad. Dat vraagt om een stevige handhaving waarbij panden die brandonveilig zijn worden gesloten en er een bestuurlijke boete (PDF, 79 kB)kan worden opgelegd. De boete voor het illegaal exploiteren van een hotel is minimaal €12.000 euro en bij herhaalde overtreding €18.500

Aanpak

Een lijst met adressen van vermoedelijke illegale hotels wordt de komende maanden langsgelopen.

Deze adressen komen via meldingen bij het stadsdeel, het Meldpunt Zoeklicht en via het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Daarnaast worden verschillende bronnen gebruikt om gegevens te checken. Dat zijn bijvoorbeeld de vergunninghistorie, het Kadaster en openbare bronnen zoals Google en boeking sites.

Panden die daartoe aanleiding geven worden bezocht door toezichthouders van het stadsdeel en de dienst WZS. Ieder heeft hierin zijn eigen expertise, Stadsdeel Centrum houdt vooral toezicht op de brandveiligheid en gebruik van de woning. WZS controleert de regels en kan bij overtreding een bestuurlijke boete opleggen.

Meer informatie

Alle informatie over woningonttrekking en wat de regels daarvoor zijn vindt u op: http://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen.

In de media:

De afgelopen maanden is er in de media veel aandacht geweest voor de aanpak van illegale hotels. Lees ook:

(Brand)veilig

Column van Jeanine van Pinxteren van 1 maart 2013